İngilizcede GPR yani ground penetrating radar olarak bilinen yeraltı radarları, toprak altındaki genellikle sığ özelliğe sahip tabakaların değişik birçok amaç doğrultusunda araştırılması için kullanılır. Bu anlamda 40 metrelik bir ölçüm alanı söz konusudur.
Yer Altı Radarları Çalışma Prensibi Nasıldır?
Radarların kullanım prensibine baktığımız zaman TE olarak bilinen yatay bir yön üzerinde elektrik vektörünün öne çıktığını görmekteyiz. Alan vektörü üzerinden bir adet anten sayesinde yer altına yollanmış, oldukça yüksek frekansa sahip EM adındaki dalgaların yansıması sonrasında bilgi almak mümkündür. Cihaz bir çim biçme makinesi görünümündedir. Altında yer alan tekerlekleri sayesinde hareket etmektedir. Böylelikle çok geniş bir uygulama alanı vardır.
Yer altı radarları kullanım alanları şöyledir;
Her türlü galeri üzerinde maden araştırma sırasında tercih edilir.
Yer altına dair tüm ölçümleri yapabilmesinden dolayı yapı araştırmalarının vazgeçilmezleri arasında bulunur.
Arkeojeofizik kökenli araştırmalarda da öne çıkan bir cihazdır.
Radarlar sayesinde veri sunumu çok kolay bir biçimde yapılır. Aygıtta dizgeye baktığımız zaman karşımıza bilgisayar, kayıt yapmaya yarayan ve CU olarak bilinen mekanizma, anten, verici ve alıcı bulunmaktadır. Tam bir uyum halinde çalışan bu sistem sayesinde emen sonuç almak mümkündür. Tercih edilen frekans değerleri en az 25 en çok 3000 MHZ şeklindedir.
Verilerin elde edilmesinden sonra bunların tekrarlama oranı üzerinden alınacak yardım sayesinde im elde etmek mümkündür. Bu şekilde yığma işlemi gerçekleştirilir. Prestij Altyapı ekibi; tüm yer altı ölçüm işlemlerinde bu cihaz ile kesin sonuç almaktadır.