Telemetri cihazları son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip olan uzaktan ölçüm yapma yeteneğine sahip olan aygıtlardır. Uzak anlamına gelen tele ile ölçü olarak tanımlanan metron kelimelerinin birleşimiyle adlandırılmışlardır. Dört farklı sistemden oluşmaktadır. Bunlar kontrol, kayıt, görüntü ve iletim yolu olarak dikkat çeker. Gerek kablolu gerekse kablosuz bir biçimde üretilen modelleri vardır.
Bu cihazların kullanımı alanı son derece geniştir. Aygıt sayesinde nem, basınç, sıvı seviyesi, sıcaklık, su basıncı ölçülmesi mümkündür. Hangi alanda tercih ediliyorsa ona göre çok uygun bir sensörün seçilmesi gerekmektedir. Buradaki temel amaç sayısal verilerin elde edilmesidir. Bundan dolayı yakıt depoları, saha jeneratörleri, sıvı tankları, kimyasal saklama depoları gibi yerlerde tercih edilmesi mümkündür. Cihazlar sayesinde birçok farklı şeyin ölçülmesi son derece kolaydır.
Telemetri cihazları üzerinden verilerin gönderilmesi son derece kolaydır. Bunun için tasarlanmış olan özel sistemler ve altyapılar vardır. Veriler; GPRS ya da GMS şebekesi sayesinde yollanmaktadır. Tesis içinde ethernet olarak tanımlanmış bir bağlantı söz konusu ise bulut sunucuları da devreye girebilmektedir. Böylelikle ana bilgisayara bilgi ve veri akışı sorunsuz bir biçimde sağlanmaktadır. Bulut ismindeki sunucuların en temel özellikleri içinde lokasyonunun güvenli olması, yedeklenmesi, hızlılığı öne çıkmaktadır.
Telemetri cihazları adıyla bilinen cihazların elde etmiş oldukları verilere erişim sağlamak son derece kolaydır. Bunların kaydedilmiş olduğu alana giriş yapabilmek için belirlenmiş şifre ve kullanıcı adının yazılması gerekmektedir. Aynı zamanda geriye dönük olarak bilgi alma şansınız da vardır. Alarm durumunda aygıtın haber vermesi ve uyarması büyük kolaylık sağlar. Sektörün dev isimlerinden birisi olan sukayipkacak.com ile bu sistem sayesinde farklı sektörlerde sorunsuz bir bilgi akışı almak basittir.