Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği ve küresel ısınma, Türkiye’ye son yılların en kurak dönemini yaşatıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı su israfını önlemek için Ocak ayında Su Yasası’nı meclis gündemine getirecek. Kasıtlı tarife mecliste kabul edilirse sosyal yardım alan ailelerin metreküp su birim fiyatı 1 TL’ye düşürülecek. 10 metreküp ve üzeri su kullanan aboneler 7,5 TL, 15 metreküp ve üzeri kullanan aboneler 9 TL ödeyecek. ASKİ CEO’su Erdoğan Öztürk, Ankara’yı besleyen barajlardan endişe duyduğunu belirterek, başkente içme suyu sağlayan barajların yüzde 20,91 olduğunu söylemiştir.
Yağışların az olması baraj doluluk oranlarında endişe yaratırken, Ankara’da baraj doluluk oranlarında düşüş yaşandı. Su israfını önleyecek formüller üzerinde çalışırken Büyükşehir Belediye Başkanı Belediye Meclisi’nde toplantı yapacak. “Aşamalı su faturası”nı uygulamaya hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Mektubu’nu sunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iklimle mücadele konusunda çalışan birçok sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen ilerici oran, Meclis’te oylanacak.
Başkan’ın meclis gündemine alacağı cumhurbaşkanlığı mektubunun kabul edilmesi halinde dar gelirli ailelere uygulanacak su ve kanalizasyonun toplam birim fiyatı 1 TL’ye düşürülecektir.
Ekonomik sıkıntı yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin konut abonelikleri kademeli olarak değiştirildiğinde, 10 metreküpe kadar su kullanımı için 10 TL su faturası ödenecektir.
Tüketimin Azaltılması Yönetmeliği
Başkan, Ankara’da ASKİ Genel Müdürlüğü’nün konut sigortası istatistiklerini yayınlayacak ve Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında kademeli olarak su tarifesinin uygulanmasının aşırı kullanımı önleyeceğini ve tasarruf sağlayacağını açıklayacaktır.
Tüketim düzeyi analizine göre;
0-10 m³/ay tüketimi olan abonelerin abone sayısı içindeki oranı %70,25 olmasına rağmen toplam tüketimin %44,63’ünü oluşturur,
11-15 m³/ay tüketimi olan abonelerin oranı %18,75 iken, toplam tüketimin %24,54’ünü oluşturur,
15 m³/ay tüketimi olan abonelerin oranı %11 olmasına rağmen toplam tüketimin %30,83’ünü oluşturacakları belirlendi.
Koruma ihlali olan su tüketimindeki dengesizliği gidermek için düzenlenen mekanik faturalandırma süreçlerinde 15 m30,83 ve üzeri abonelerin aylık toplam suyun %30,83’ünü tükettiği belirlendi.
Abone evlerde 10 metreye kadar su ünite fiyatında değişim yoktur. Parlamentoya sunulacak kademeli orana göre suyun birim fiyatı 10 metreküpe kadar değişmeyecek olsa da, şehir merkezinde aylık su ve sanitasyon birim fiyatı;
0-10 metreküp 5 TL,
11-15 metreküp 7,5 TL,
15 metreküp ve üzeri 9 TL olacaktır.
Barajlar Alarm Veriyor
ASKİ CEO’su Erdoğan Öztürk, başkent Ankara’ya içme suyu ve kamu hizmeti sağlayan barajlardaki toplam su miktarının ocak ayı itibarıyla 2 milyon 2021 bin metreküp yani yüzde 20,91 olduğunu söyledi. Geçen yıla göre 13 milyon 469 bin metreküp daha az su var. Suyumuzun her damlası değerlidir. Lütfen dikkatli tüketin.
Ankara’ya maksimum 92 milyon metreküp su sağlayan Çamlıdere Barajı’ndan sonra ikinci büyük barajdır. Kurtboğazı Barajı ile ilgili araştırma yapan Öztürk, Ankara çevresinde yer alan ve şehrin su ihtiyacını karşılayan yedi barajın toplam hacminin ise 100 milyon TL olduğunu söyledi.
Bu yıl çok kuru ve kurak bir yıl yaşıyoruz. Pandemi koşulları da eklendiğinde, hijyene olan hassasiyet ve artan su ihtiyacı nedeniyle barajlar alarm veriyor. Kişi başına su tüketim oranları bu yıl pandemi nedeniyle daha da yüksek. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz ve ekonomik kullanmaya özen göstermeliyiz.
Barajların Özellikleri
Birçok baraj yağışların neden olduğu büyük taşkınları kontrol etmek için tasarlanmıştır, böylece çevreyi korumanın işlevini yerine getirir.
Sürdürülebilir kaynaklardan su teminini artırma ihtiyacı göz önüne alındığında, barajlar stratejiktir, çünkü esas olarak kentsel kamusal kullanımlar, kırsal alanlar ve endüstri için yönlendirilen yağmurun depolanmasına izin verirler. Bu nedenle inşaatları, korunması ve rehabilitasyonu üzerinde çalışılır.
Barajlarda elde edilen depolama tarım döngüsü ile üreticilerin 603 milyon metreküpten fazla sulama suyu elde edecekleri belirtilir. Bu sulama ile değeri 2 milyar TL’yi aşan 679 bin tondan fazla gıda üretiminin bölge ekonomisini ve nüfusun yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemesi beklenir.
Ankara barajının ve diğer birçok rezervuarın da sağanak yağmurların yarattığı geniş su yollarını kontrol etmek için tasarlandığını ve böylece nüfusu ve mirasını korumanın paha biçilmez işlevini yerine getirdiği açıklanmıştır.
Başkan, suyu bir havzadan diğerine aktarmak için stratejik işletmeler kurmasından bu yana hidrolik altyapının faydalarının tarihsel olarak düşünüldüğünü açıkladı. Barajlar ve su kemerleri gibi çalışmaların, sürdürülebilir bir su kaynağının işletilmesine izin verdiği ve nüfusu koruduğu için artık kapsamlı bir şekilde analiz edilmesi gerektiği belirtilir.
Ankara’da Yağan Yağmurlar
Ankara’da son dönemde yağan yağmurlarla birlikte barajların doluluk oranı yüzde 65’e yükseldi. Öngörüler, önümüzdeki günlerde gelecek yağışlarla dolulukların yüzde 70’i geçeceği yönündedir. ASKİ CEO’su, Dünya Su Günü için değerlendirmeler yaparken bu yıl su krizi olmayacağını doğrulayarak tasarrufun önemine vurgu yaptı.
1993 yılında “Dünya Su Günü” ilan edilen 22 Mart tarihi, dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi Ankara’da da her geçen gün önem kazanır. Ankara Belediyesi ve iştiraki ASKİ, canlılığın ve doğal dengenin korunması için büyük önem taşıyan su kaynaklarının bilinçli, akılcı kullanımının bilincinde bir nesil yetiştirmek için çalışıyor.
Ankara’da Kişi Başına Tüketim Artacak
Uzmanlar, su kaynaklarının dünyayı büyük bir su kıtlığının beklediğini söylüyor. Araştırmaya göre Ankara su sorunu yaşayacak şehirler arasında yer alıyor. Ankara’nın suyuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ASKİ Genel Müdürü, eski yılların başında şehre 90 bin metreküp su temin edildiğini, bugün ise bu rakamın ortalama 3 milyon metreküpü geçtiğini belirtti.
Ankara’da günde kişi başı ortalama 190 litre su tüketildiği belirtildi. Ülkemizin yarı kurak ve kurak bir iklime sahip olduğunu suyu verimli kullanmanın önemli olduğunun altını çizen Genel Müdür, günlük alışkanlıklarımızda ufak değişiklikler yaparak suyun korunabileceğini belirtti.
Ankara’daki barajların doluluk oranına değinen ASKİ Genel Müdürü “22 Mart sonrası barajlarımızın su miktarı yüzde 65’e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 64’tü. Yüzde 70’i geçecek. “Önümüzdeki günlerde su sıkıntısı olmayacak. Ama önlem almanız gerekiyor” dedi.
Ankara Belediyesi ve ASKİ Gelecek Planlaması
Hem suyun korunması hem de şehrin geleceğinin planlanması için gerekli çalışmalar hızla yürütülürken, suyun verimliliği ve tasarrufu konusunda da bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda ayda 66 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerden başlayarak ücretsiz havalandırıcı dağıtımına devam edilerek yüzde 30 su tasarrufu sağlanıyor.
ASKİ’nin aldığı kemer sıkma önlemleri hakkında bilgi veren Genel Müdür, şunları söyledi:
“kayıp oranlarını imkanlar dahilinde azaltmak için çalışıyoruz. Su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanımı için çalışmalar yapılıyor. Yağmur suyu kullanımına ilişkin mevzuat yayınlandı. Bu konunun önemini de vurguluyoruz. Şehrin gelecekteki su ihtiyacını gidermek için yeni barajlar tasarlıyoruz.” açıklamaları yapıldı.
Su Tasarrufu ile İlgili Pratik Öneriler
ASKİ de su tasarrufu için küçük ve etkili ipuçları verdi. Duş-banyo sürelerini kısaltabilir ve musluktan sıcak su gelene kadar bir kovada su tasarrufu sağlanabilir. Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkayabilir, Sızdıran musluklarımızı, sızdıran tuvaletlerimizi düzeltebilir, dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatabiliriz. Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta yıkayabiliriz. Böylece su tasarrufu sağlanmış olunur ve geleceğimizi koruma altına almış oluruz.